Identiteit en onderwijs/ leerling
De christelijke identiteit is verankerd binnen het personeelsbeleid. Dit geldt voor al onze personeelsleden, maar werkt ook door naar onze leerlingen. Bij het verlaten van een HSN-school kunnen leerlingen hun identiteit verwoorden.
De inhoud van het onderwijs op de scholen kenmerkt zich door een drieslag: kennis, vaardigheden en identiteit. We hechten in ons onderwijs veel waarde aan een stevige basiskennis en vaardigheden (o.a. 21st century skills). Wij moeten kinderen voorbereiden op deelname aan de wereld en het vormen van een identiteit in brede zin (de vorming van persoonlijkheid). Op de scholen is een onderbouwde balans voor het onderwijsaanbod op deze drie gebieden.
Personeel
De scholen van de HSN zijn te typeren als een professionele leergemeenschap; ‘Een gemeenschap van professionals die individueel en samen leren om het onderwijs aan de leerlingen en de resultaten van de leerlingen te verbeteren.’ Verbiest (2012, p.18). In de definitie van de professionele leergemeenschap komen de volgende drie begrippen samen:
Professionaliteit: Een schoolcultuur die uitgaat van professionele leraren. Leraren hebben een focus op het optimaliseren van de resultaten van de leerlingen. De leraren maken gebruik van actuele wetenschappelijke opvattingen op het gebied van leren en pedagogiek. De leraren blijven zoeken naar verbetering en dragen daardoor bij aan de basiskennis in de eigen school (en daarbuiten).
Leren: Er is een zichtbare focus op leren. De leraren leren en onderzoeken individueel, waarbij zij geïnspireerd en gestimuleerd worden door de schoolcultuur. Het individuele leren van iedere leraar heeft (mede) als doel om bij te dragen aan het gezamenlijk leren van de leraren. Dit gezamenlijk leren bevordert een gemeenschappelijke visie op goed onderwijs. De gezamenlijkheid maakt het leren krachtiger, rijker en innovatiever (Covey, 2009). Kenmerkend voor het leren in de professionele leergemeenschap is de voortdurende gerichtheid op het verbeteren van de resultaten van de leerlingen.
Gemeenschap: Het leren vindt plaats in een gemeenschap van professionals. Dit veronderstelt dat er een structuur (tijd, ruimte) en cultuur (vertrouwen, veiligheid, zorg voor het welzijn) aanwezig is om dit te bevorderen.
Financieel/Materieel
Financieel
De HSN wil financieel gezond blijven en kijkt hierbij wel naar wat het beste is voor leerlingen, personeel en scholen. De HSN heeft oog voor de specifieke financiële benodigdheden van iedere school, om te komen tot een goede verdeling.
Materieel
De huisvesting van de school is geschikt voor het realiseren van de doelstellingen op het gebied van onderwijs, ook qua onderwijsconcept. Er is aandacht voor duurzaamheid.
Organisatie/ Communicatie / Ouders
De HSN is een transparante, goed georganiseerde vereniging. De HSN wil een blijvende lerende organisatie zijn en hecht waarde aan professionele samenwerking in alle lagen. De HSN staat voor een stakeholderbeleid met een open communicatie naar:
- Kerken (samenwerking op identiteit)
- Ouders (de ontwikkeling van het kind staat centraal)
- Kinderopvang (een goede doorgaande leerlijn)
- Buurt (een goede relatie met de omgeving)
- Lokale partijen
- Andere betrokkenen