Filmimpressie van de plusklas
Voor wie?
Kinderen die op school gesignaleerd zijn in het protocol (hoog)begaafdheid, voor wie de extra uitdaging in de klas en verrijking buiten de groep op school niet voldoende is gebleken. We gaan uit van de leerbehoefte van het kind en trekken geen strikte grens bij een bepaald IQ. Wel moet blijken dat het kind het niveau van de plusklas aan kan. De plusklas is een dagdeel in de week.
Doelen
In de plusklassen willen we kinderen uitdaging bieden die ze nodig hebben en in de klas niet kunnen krijgen. De doelen van de plusklas zijn samen te vatten in de volgende drie hoofddoelen (zie ook het filmpje):
Leren leren (bijvoorbeeld: aanpakgedrag, leerstrategieën);
Leren denken (bijvoorbeeld: zelfreflectie, metacognitie);
Leren leven (bijvoorbeeld: leren fouten maken, ervaringen delen met ontwikkelingsgelijken).
Voor een uitwerking van de doelen bekijk onze ‘nieuwsbrieven en documenten’.
Manier van werken
Het werken in de plusklas is vooral procesgericht. Doelen worden regelmatig specifiek benoemd. Kinderen leren eigen doelen stellen en evalueren. In de groep is veel aandacht voor evaluatie van processen. De kinderen leren samenwerken door het te doen en vervolgens samen terug te kijken. In de plusklas brengen we kinderen in (veilige) situaties waarin ze tegen hun grenzen aanlopen. Van daaruit leren ze fouten maken (en ervaren ze dat ‘fouten maken’ een belangrijke manier van leren is), aanpakken, kritiek geven en ontvangen. Daarbij is zelfreflectie een belangrijke vaardigheid. De rol van de plusklasleerkracht is hierbij coachend van karakter. Er is aandacht voor het ontwikkelen van executieve functies. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld hun werk plannen. Een onderdeel van het werken in de plusklas is ‘zelfstandig werken in de eigen groep’. De kinderen krijgen elke week werk mee, dat op andere dagen in de eigen groep gemaakt moet worden. De kinderen houden hier een weekplanning van bij. In de plusklas vindt evaluatie van het werk plaats.
Lesinhoud
De lesinhoud komt voort uit de doelen en deels uit de interesses van de kinderen. Niet alle lesinhoud ligt aan het begin van het jaar vast, maar vaste onderdelen in het curriculum zijn:
- Drie manieren van denken volgens Sternberg (praktisch, creatief en analytisch)
- Leren plannen
- Mindset (C. Dweck)
- Creatieve opdrachten
- Rekenen (rekentijger, W4Kangoeroe)
- Bijbelonderwijs (in plusklas 6 en 7)
Verder wordt de inhoud bepaald door observaties tijdens de les en gedeeltelijk door de interesses van de kinderen.
Protocol hoogbegaafdheid
Lees hierin meer informatie: Protocol hoogbegaafdheid HSN (versie augustus 2022)
Plusklasleerkracht:Marco Elsenbroek NieuwsbrievenOct.’20 update plusklas 7 |
![]() |
Aanmelden:
Wilt u een kind aanmelden? Daarvoor hoeft uw kind niet op een school van de HSN te zitten. Er komen ook kinderen van andere scholen uit Nijkerk en daarbuiten.
Aanmelding voor het nieuwe schooljaar doet u voor 1 mei. Voor (informatie over) aanmelding neemt u contact op met:
Anita van Hoef, a.vanhoef@hsn-scholen.nl tel. 033-2451709
De daadwerkelijke aanmelding vindt plaats door de school van uw kind.