HSN-academie

Welkom bij HSN-Academie! HSN-Academie is dé plek voor al onze medewerkers om te blijven ontwikkelen. De HSN staat voor kansrijk, uitdagend en toekomstgericht onderwijs voor onze leerlingen. En dat begint bij jou!

Waarom moeilijk doen, als het samen kan! (Loesje)

Visie

De HSN biedt christelijk onderwijs van goede kwaliteit. Dat kan geen enkele onderwijsprofessional alleen. De vraagstukken reiken verder dan een individuele medewerker of één van de HSN-scholen afzonderlijk kan bereiken. De HSN streeft op alle niveaus naar teams die functioneren als een professionele leergemeenschap. Permanent samen delen, onderzoeken en verbeteren van de praktijk van medewerkers om zo het onderwijs aan de leerlingen te verbeteren.

HSN-academie: een leven lang leren!

Binnen de HSN-academie zijn er tal van mogelijkheden om je te verdiepen en je te laten inspireren. Klik op de kopjes voor meer informatie. Zit jouw leervraag of leeraanbod er niet bij? Mail dan naar hsnacademie@hsn-scholen.nl.

Code sluiten
HSN-cafés

Bij HSN-Academie staat jouw leervraag centraal. Ben jij op zoek naar antwoorden op vragen waar je al geruime tijd mee loopt? Beschik jij over kennis en ervaring die je graag met anderen binnen de school en/ of de HSN wilt delen? Ben jij op zoek naar een inspirerende groep mensen met een gedeelde interesse om van en met elkaar te leren? Dan is deelname aan één van onze HSN-cafés echt iets voor jou! In Pictogram docx deze notitie lees je onze visie over de leernetwerken. Heb jij leervragen of beschik jij over kennis en ervaring die je wilt delen? Mail dan naar hsnacademie@hsn-scholen.nl

Kleutercafé

Het Kleutercafé is het eerste café wat is ontstaan bij de HSN. Bij het Kleutercafé duik je door middel van verschillende werkvormen in het thema. Het onderwerp wat ter sprake komt, is een overkoepelend thema binnen het kleuteronderwijs. Het maakt niet uit op welke school je werkt of wat de visie van je school is. Het thema van het Kleutercafé past ook jouw school. Het Kleutercafé is er om het vuurtje aan te wakkeren. Om jou te inspireren om direct aan de slag te gaan en alle handreikingen direct toe te passen in jouw groep.

Het OOP-café

Dat de scholen binnen de HSN niet zonder onderwijsondersteunend personeel kunnen, wisten we natuurlijk allang! Het werk van een OOP’er is veelzijdig. De ene keer ben je in een groepje aan het lezen, dan is er een vraag om in te vallen en daarna begeleid je samen met de leerkracht een rekenles. Bij het OOP-café staan we stil bij verschillende thema’s die iedereen herkent. Denk bijvoorbeeld aan gedrag (waar ligt jouw grens?) of motivatie (hoe zorg je ervoor dat kinderen bij jou willen leren?) en communicatie (waarin kunnen de leerkracht en jij elkaar aanvullen?). Daarnaast is het OOP-café ook praktisch van aard waarbij thema’s als NT-2 of automatiseren centraal kunnen staan.

Het rekencafé

Ben jij studerend of afgestudeerd als rekencoördinator? Heb je genoeg plannen voor je school? Om het één en ander te kunnen realiseren, is best een complexe opgave. Het is fijn om dan andere rekencoördinatoren op te zoeken, of dat je samen op kunt trekken in specifieke verandertrajecten. Leren van en met elkaar! Daarnaast heb jij wel iets ontdekt in literatuur of recente ontwikkelingen wat de moeite waard is om met elkaar te delen en over te spreken. In het rekencafé kun je jouw ervaringen inbrengen en leren van de ervaringen van andere coördinatoren. Heb je veel affiniteit met rekenen of juist helemaal niet en ben je heel nieuwsgierig, ook dan ben je natuurlijk van harte welkom! We kunnen samen rekenen op elkaars steun en inspiratie.

Het groep-3-café

Werk je in groep 3 en wil je jouw onderwijs versterken? Sluit je aan bij het groep 3-café!

Het groep 3-café is het netwerk voor leerkrachten die lesgeven in groep 3 en samen willen werken aan sterk, doordacht onderwijs. Gedurende het schooljaar duiken we in relevante thema’s rondom groep 3, met als doel: elke leerling de best mogelijke start geven.

Groep 3 is een cruciaal jaar. Kinderen krijgen maar één kans om goed te leren lezen en te rekenen. Het is aan ons om het onderwijs zo in te richten dat elk kind die kans optimaal benut. In het Groep 3-café kunnen daarvoor thema’s besproken worden als:

  • Wat zijn de doelen voor technisch lezen en spellen?
  • Hoe zorg je voor een gevarieerd en effectief aanbod?
  • Hoe monitor je leerlingen en handel je preventief om uitval te voorkomen?

Ook thema’s als spelend leren komen aan bod. Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van het jonge kind, maar wat is het verschil tussen vrij spel en spelend leren? En hoe geef je spelend leren doelgericht vorm in jouw klas?

In het groep 3-café leren we met en van elkaar. Je staat er dus niet alleen voor. Samen bouwen we aan krachtig onderwijs in groep 3.

Het groep-8-café

Werk jij in groep 8 en gun je jouw leerlingen een soepele en goede doorstroom naar het voortgezet onderwijs? Dan is het groep-8-café wat voor jou. Thema’s zoals leren-leren, een kansrijk advies en het behalen van referentieniveaus kunnen centraal staan. Tijdens de bijeenkomsten wisselen theorie en praktijk elkaar af. Er is ruimte voor het uitwisselen van vragen en ervaringen, maar ook voor een gesprek over een stukje theorie én we vieren successen met elkaar. Op deze manier ben je nog beter in staat om je leerlingen succesvol te begeleiden richting het einde van de basisschool.

Het onderzoekslab

Inhoud: Bij het Onderzoekslab is jouw praktijk het startpunt. Alles draait om jouw dagelijkse praktijk waarin gedrag centraal staat. ‘Gedrag is de ingang, verbinding is het doel.’ Samen met collega’s duik je in herkenbare situaties, scherpe vragen en krachtige inzichten. We starten klein – een casus, een ervaring, een stelling – en onderzoeken samen wat er in beweging gezet kan worden.

Van gedragsregels naar relatiebeleid. Van alleen worstelen naar kracht putten uit een netwerk. In het lab combineren we een snufje theorie met een stevige scheut praktijk, en eindigen we met een proeverij: een ervaringsgerichte oefening die je morgen al kunt toepassen.

Samen zoeken we naar wat werkt, juist daar waar het schuurt.

HSN-studiedag

Om de twee jaar vindt er een HSN-studiedag plaats. Die dag is het moment waarop we als vereniging samenkomen om ons onderwijs verder te versterken. Deze dag staat in het teken van professionele ontwikkeling, inspiratie en verbinding.

Tijdens de HSN-studiedag kun je kiezen uit een gevarieerd aanbod aan workshops, lezingen en praktijkgerichte ervaringen. De thema’s sluiten aan bij actuele onderwijsvraagstukken en bij de dagelijkse praktijk op school. Of je nu verdieping of inspiratie zoekt, er is voor ieder wat wils.

Naast inhoudelijke verrijking biedt de HSN-studiedag ook ruimte om collega’s van andere scholen te ontmoeten, kennis te delen en nieuwe inzichten op te doen. Samen bouwen we zo aan sterk, toekomstgericht en hoopvol onderwijs.

De eerstvolgende HSN-studiedag vindt plaats op maandag 20 april 2025.

Schoolcoaching

De HSN investeert in het vakmanschap van elke leerkracht. Bij de HSN zijn er twee schoolcoaches actief; Johan Mulder en Marianne Ruizendaal. Coaching is een waardevol instrument om jou als beginnende of ervaren collega te begeleiden in je professionalisering. Herken jij je in één van de volgende vragen of heb je een andere vraag, betrek dan één van de schoolcoaches van de HSN erbij.

Ben jij een startende leerkracht? Dan heb jij geluk, want je krijgt sowieso coaching!

Ben jij nieuw bij de HSN? Dan maak je kennis met de schoolcoach. Wellicht zijn zij van betekenis voor jou!

Wil jij graag ondersteund worden bij innovaties?

Heb je specifieke vragen over jouw vakmanschap waarop je gecoacht wil worden?

Heb je een duobaan en wil je graag gecoacht worden op een goede samenwerking?

Wil je zicht krijgen op jouw overtuigingen en hoe die ten dienste staan van de ontwikkeling van het onderwijs aan de kinderen?

Sta jij open voor co-teaching waarin je actief gecoacht wordt tijdens de les?

Meer informatie is te verkrijgen bij je directeur, zij helpen je graag om met de schoolcoaches in contact te komen!

Identiteitsbijeenkomst HSN

Wie zijn wij als christelijke school in een diverse samenleving? Wat betekent onze identiteit in de dagelijkse praktijk van onderwijs, opvoeding en burgerschap?

Tijdens de jaarlijkse HSN-identiteitsbijeenkomst staan we stil bij deze vragen. Het ene jaar doen we dat HSN-breed, het andere jaar in het eigen team, altijd met aandacht voor verdieping en ontmoeting.

In 2025 ontmoeten we elkaar op teamniveau, met als thema: ‘Burgerschapsonderwijs & onze christelijke identiteit’. Een actueel onderwerp dat raakt aan wie we willen zijn voor onze leerlingen en elkaar.

Samen zoeken we naar betekenis. Samen geven we vorm aan onderwijs met hart en overtuiging.